Warmtepomp
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een systeem dat gebruikt kan worden om uw huis te verwarmen of te koelen. Daarnaast kan een warmte pomp ook uw warme water verzorgen. Het systeem werkt het hele jaar door en draagt bij aan een hoog wooncomfort. Indien u in een gebied woont met milde seizoen temperaturen is een warmtepomp een energie-efficiënte manier om de temperatuur in uw huis te beheren.
Er zijn verschillende systemen voor warmtepompen denkbaar. In de meeste gevallen onttrekt het systeem warmte van een bron, zoals bijvoorbeeld de omliggende lucht, het grondwater of de bodem. De warmtepomp verhoogt deze temperatuur en staat die temperatuur weer af aan een ruimte. Een warmtepomp gebruik maakt van hernieuwbare, natuurlijke energie. Daardoor is zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot lager dan bij traditionele HVAC-systemen zoals een gasgestookte cv-ketel.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp maakt gebruik van een natuurlijke warmtebron om bijvoorbeeld uw woning en/of water te voorzien. Daarom is een warmtepomp een energiezuinig alternatief voor een traditionele CV-ketel. Een warmtepomp kan gebruikt worden om een woning te verwarmen of uw warme water te voorzien.
Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met lage afgifte systemen, zoals vloerverwarming, convectoren en lage-temperatuur radiatoren. Afhankelijk van isolatie en woonsituatie zult u in sommige gevallen moeten bijverwarmen. Dit kan elektrisch maar ook hybride oplossingen met uw huidige CV-ketel zijn mogelijk.
Verschillende soorten
Wij adviseren u graag.
Lucht-lucht warmtepomp
Gebruikt de temperatuur van de buitenlucht om uw woning te verwarmen.
De beste keuze wanneer u geen CV-ketel heeft of uw woning elektrisch verwarmd.
Verwarmen van uw woning Een lucht-lucht systeem is opgebouwd uit een binnendeel en een buitendeel. Het buitendeel zuigt lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt op temperatuur gebracht met behulp van een koudemiddel, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het binnendeel gebruikt dit opgewarmde koudemiddel om de aangezogen lucht te verwarmen.
Koelen van woning In de zomer kan een warmtepomp warme lucht onttrekken uit uw huis. Op deze manier functioneert het systeem net als een airconditioner.
Voordelen
van een lucht-lucht warmtepomp
- Goedkoop Het goedkoopste warmtepompsysteem mogelijk.
- Flexibel Naast verwarmen kan het systeem ook koelen.
- Snel Door de snelle werking van het systeem kan het uw woning zeer snel op temperatuur brengen.
- Eenvoudige installatie Een lucht-lucht systeem is eenvoudig te installeren omdat het niet aangesloten wordt op uw verwarming. Ook hoeft er niet gegraven te worden zoals bij een bodemgekoppeld systeem.
- Milieuvriendelijk Een warmtepomp gebruikt geen gas. Tot 80% van de energie wordt uit een bron gehaald. Voor de overige energie wordt gebruik gemaakt van elektriciteit.
Nadelen
van een lucht-lucht warmtepomp
- Laag rendement bij koud weer Omdat het rendement van een lucht-lucht systeem laag kan liggen adviseren wij een extra verwarmingstoestel om te voorzien bij koud weer.
- Of kies voor een hybride oplossing
- Niet te combineren met radiatoren of vloerverwarming
Wilt u uw warmtepomp aansluiten op uw radiatoren of vloerverwarming? Dan is een lucht-water systeem een betere oplossing. Dit systeem verwarmt het water in uw verwarming en kan ook uw kraanwater verwarmen.
Lucht-water warmtepomp
Gebruikt temperatuur van een bron om uw woning te verwarmen én te voorzien van warm water.
Veel gebruikt in hybride oplossingen waarbij elektrisch of met een CV-ketel wordt bijverwarmd.
Verwarmen van uw woning In het buitendeel bevindt zich een warmtepomp die de warmte uit de omgevingslucht haalt door middel van een koudemiddel. Het binnendeel gebruikt deze temperatuur om water te verwarmen. Het warme water wordt overgebracht naar de vloerverwarming, radiatoren of waterleiding.
Isolatie en verwarming Omdat een warmtepomp met lage temperaturen werkt is het belangrijk dat uw woning goed is geïsoleerd. Voor een hoog rendement moet u gebruik maken van lage temperatuur-verwarming zoals wand- of vloerverwarming.
Voordelen
van een lucht-water warmtepomp
- Eenvoudige installatie Tenzij uw woning geen lage temperatuurverwarming heeft is de installatie eenvoudig. Hierdoor geniet u ook van lage kosten. Meestal is de installatie in één dag geregeld.
- Energiezuinig Een lucht-water systeem gebruikt minder hoge temperaturen dan andere verwarmingsketels voor hetzelfde warme gevoel.
- Milieuvriendelijk Een warmtepomp gebruikt geen fossiele brandstoffen en stoot geen CO2 uit. Tip: Maak uw woning volledig energie-neutraal door in combinatie met zonnepanelen.
Nadelen
van een lucht-water warmtepomp
- Laag rendement bij koud weer Bij temperaturen onder de 3°C ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp veel lager dan bij andere systemen. Kies daarom voor voldoende capaciteit zodat u ook tijdens de wintermaanden kan genieten van aangename temperatuur.
- Of kies voor een hybride oplossing
Advies op maat
Bodemgekoppelde warmtepomp
Gebruikt thermische energie uit de bodem om uw woning te verwarmen.
Populaire oplossing bij nieuwbouw projecten in gebieden waar geen gasaansluiting beschikbaar is.
Een bodemgekoppelde warmtepomp (ook wel aardwarmtepomp genoemd) maakt gebruik van de warmte uit de bodem.
Verwarmen van uw woning Er wordt een gat geboord van ongeveer 70 meter diep. Daar is de temperatuur constant ongeveer 10˚C. Met behulp van een sonde wordt deze warmte uit de grond gebruikt om uw woning te verwarmen of te koelen. Een bodemgekoppeld systeem is bij uitstek geschikt voor nieuwbouw in gebieden waar geen gasaansluiting beschikbaar is. Een aardwarmtepomp is dan een comfortabel en duurzaam alternatief voor een traditionele CV-ketel.
Voordelen
van een bodemgekoppelde warmtepomp
- Zonder gas Een bodemgekoppeld systeem is bij uitstek geschikt voor nieuwbouw in gebieden waar geen gasaansluiting beschikbaar is. Een aardwarmtepomp is dan een comfortabel en duurzaam alternatief voor een traditionele CV-ketel.
- Duurzaam Geothermische energie (aardwarmte) is een duurzame en onuitputtelijke bron van warmte waarmee u de temperatuur in uw woning kunt beheren.
- Milieuvriendelijk Een warmtepomp gebruikt geen gas. Tot 80% van de energie wordt uit de bodem gehaald. Voor de overige energie wordt gebruik gemaakt van elektriciteit. Tip: Maak uw woning energieneutraal door de warmtepomp te gebruiken in combinatie met zonnepanelen.
Nadelen
van een bodemgekoppelde warmtepomp
- Duur Omdat er een gat geboord moet worden van ongeveer 70 meter diepte is het één van de duurdere oplossingen.
Hybride warmtepomp
Een goede tussenstap naar een energie-neutrale woning door het zeer lage gasgebruik.
Een hybride warmtepomp is geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen en bestaande radiatoren.
Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met uw CV-ketel. De warmtepomp verzorgt het grootste gedeelte van uw verwarming. De CV-ketel verwarmt bij wanneer het buiten erg koud is en verzorgt het warme water.
Benieuwd hoeveel u kunt besparen?
In vergelijking met traditionele HVAC-systemen gebruikt een warmtepomp vele malen minder energie.
De reden hiervoor is dat het systeem warmte uit een bron onttrekt in plaats van verwarmd. De aanschafprijs is vaak hoger dan dat van een airconditioner of cv-ketel. Echter kan het systeem u op termijn veel geld besparen aan energiekosten.
Vraag vrijblijvend een calculatie aan en bekijk hoeveel u zou kunnen besparen met een warmtepomp.
Wij regelen uw subsidie aanvraag
De overheid geeft tot 2021 subsidie op om de energietransitie naar duurzaam verwarmen te stimuleren.
De ‘Investeringssubsidie Duurzame Energie’ (I.S.D.E.) is zowel zakelijk als voor particulieren van toepassing. Afhankelijk van het type warmtepomp dat u aanschaft kunt u tot wel 3000 euro besparen.
Wij helpen u graag een handje met het aanvragen van de subsidie(s). Alternatief kunnen we ook de gehele aanvraag voor u uit handen nemen.